Normal_edith_schippers_2

(Novum) - Een prijsplafond voor wat kankermedicijnen mogen kosten is nu nog niet aan de orde. In de toekomst gaat het wel een probleem worden, en daarom is het goed dat de beroepsgroep het thema zelf op de agenda zet. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag gezegd voorafgaand aan de ministerraad.

Schippers reageert daarmee op een rapport van KWF Kankerbestrijding waarin wordt gepleit voor een commissie die moet onderzoeken wat kankermedicijnen maximaal mogen kosten. Zij wijzen erop dat de kosten de pan uit rijzen. En ziekenhuizen bepalen enkel uit kostenoverwegingen welke behandeling wordt gekozen. Daarom is onderzoek nodig naar de maximale kosten per extra gezond levensjaar.

De oncologen hebben een punt dat er steeds duurdere medicijnen komen. Dat komt doordat ze voor een steeds kleinere groep worden ontwikkeld, zei Schippers. "Dat geeft allemaal dilemma's en daar moeten we rustig over nadenken en over praten hoe we met die dilemma's omgaan." Een prijsplafond is nog niet aan de orde. "Nee, ik heb nog geen conclusie", zei Schippers.

"Op basis van de kosten alleen zeg ik nooit dat je iets niets moet vergoeden", zei de bewindsvrouw verder. Er wordt altijd een afweging gemaakt of het een 'therapeutische meerwaarde' heeft en of het kosten effectief is. "Het is nooit zo: we pikken een getal en daarboven vergoeden we niet meer. Zo kan het ook niet worden."

De ziektekostenverzekering is er ook juist voor dure behandeling. En daar zitten wel grenzen aan. "Maar waar die liggen en wanneer we die bereikt hebben, ja, dat is de vraag die we moeten beantwoorden", aldus Schippers.