Normal_ooievaars_geboorte_tweeling

Verloskundigen en kraamverzorgsters die samenwerken in een geboortecentrum kunnen vanaf 2015 afspreken om hun zorg in één totaalpakket aan de verzekeraar aan te bieden. Dat staat in de beleidsregels en tarieven voor de geboortezorg in 2015, die door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekend zijn gemaakt. De NZa wil hiermee de samenwerking in de geboortezorg vergemakkelijken. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

In de huidige situatie moeten zorgverzekeraars de zorg die een geboortecentrum aanbiedt, apart inkopen bij de kraamzorg, verloskundigen en het geboortecentrum. Vanaf volgend jaar kunnen kraamverzorgsters en verloskundigen onderlinge kosten voor geboortezorg bij elkaar in rekening brengen. Hierdoor kunnen zij onder de paraplu van het geboortecentrum aan de verzekeraar een totaalpakket aanbieden en achter de voordeur zelf de bekostiging van de individuele aanbieders regelen.

Sjoerd Terpstra, beleidsmedewerker bij ZN, vindt dit een goede ontwikkeling. 'Het stimuleert de samenwerking van de betrokken partijen in de geboortezorg. Ook draagt het bij aan een meer integrale geboortezorg en zorgt het voor een betere kwaliteit van zorg.'

Zorgverzekeraars zullen vanaf volgend jaar ook meer ruimte krijgen om te investeren in samenwerking tussen zorgaanbieders. Via de nieuwe module 'integrale geboortezorg' kunnen zij initiatieven ondersteunen om de samenwerking te bevorderen. Via die module kunnen eerstelijns verloskundigen bijvoorbeeld voor een zwangere vrouw een beroep doen op de expertise van een gynaecoloog, terwijl de vrouw onder controle blijft van de verloskundigen. Zij hoeven vrouwen dan minder vaak door te verwijzen naar het ziekenhuis.

© Nationale Zorggids