Normal_dokter5

Het percentage zorgmedewerkers dat naar een fysiotherapeut gaat blijkt een graadmeter te zijn voor de kwaliteit van een ziekenhuis. Dat komt naar voren uit het Jaarrapport Zorggebruik 2013 van de stichting IZZ, zo meldt Skipr.

Uit het onderzoek blijkt dat er een statistisch verband bestaat tussen gebruik van fysiotherapie door zorgpersoneel en patiënttevredenheid. Hoe hoger het gebruik, hoe lager de tevredenheid. Stichting IZZ is een collectief van werknemers en werkgevers in de zorg. De stichting onderzoekt elk jaar het zorggebruik van medewerkers in de zorgsector. Directeur Dominique Vijverberg is verrast over het statistisch verband. 'Wat de precieze oorzaak is, weten we nog niet. Dat willen we verder onderzoeken. Een mogelijke oorzaak is ziekteverzuim, waardoor een afspraak met een patiënt niet door kan gaan.'

Volgens Vijverberg laat het jaarrapport wel zien hoezeer arbeidsomstandigheden ingrijpen op bedrijfsvoering. De cijfers voor het jaar 2013 laten zien dat ruim een vijfde van de werkende Nederlanders (21 procent) gebruik maakte van fysiotherapie. In de zorgsector is dat percentage anderhalve keer zo hoog (30,6 procent). Binnen de zorg varieert het fysiotherapie-gebruik van gemiddeld 26,6 procent onder medewerkers van ziekenhuizen, tot gemiddeld 32,5 procent onder medewerkers in de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg.

Daarnaast maakte bijna een op de twintig medewerkers in de zorg in 2013 gebruik van psychische zorg. De meeste psychische zorg werd gebruikt door medewerker in de gehandicaptenzorg (5,8 procent). Zowel bij fysiotherapie als bij psychische zorg blijkt er geen verband te bestaan tussen het percentage gebruikers en de organisatiegrootte. Per zorgorganisatie kan het zorggebruik nogal verschillen. Waar in de ene instelling nog geen 20 procent van de werknemers een beroep doet op fysiotherapie, is dat in een andere instelling meer dan 60 procent.

De verschillen in het zorggebruik per instelling worden goed zichtbaar wanneer het gebruik wordt omgerekend naar kosten per duizend medewerkers. Binnen de gehandicaptenzorg lopen ze uiteen van 48.000 tot 328.000 euro per duizend medewerkers. Bij psychische zorg zijn deze verschillen nog veel groter. Zo variëren de kosten van organisaties in de GGZ van 9000 tot 132.000 euro per duizend medewerkers.

© Nationale Zorggids