Normal_depressief

In de regio Den Haag is de overlast van psychiatrische patiënten in het afgelopen jaar fors toegenomen. Uit een onderzoek van de nieuwsdienst LocalFocus blijkt dat het aantal meldingen in de gemeente Ouderkerk zelfs steeg met 500 procent. Dat meldt Omroep West.

In 2013 kwamen er landelijk ruim 52.000 meldingen binnen bij de politie binnen over incidenten met verwarde of overspannen personen. Vergeleken met het jaar ervoor is dit aantal met 17 procent gestegen. Meestal gaat het om kleine opstootjes, maar er worden ook incidenten gemeld waarbij iemand in verwarde toestand een bedreiging vormt voor zichzelf of zijn omgeving.

Thees Gernler is manager GGZ bij Parnassia in Den Haag. Hij denkt dat de overlast is toegenomen omdat psychiatrische patiënten sinds 2013 niet meer worden behandeld wanneer ze geen zorgpremie betalen. ‘Ik denk dat iedereen zich hele grote zorgen moet maken als we dit niet oplossen’, zegt Gernler. ‘Het wordt ernstiger naarmate je meer van dit soort mensen op straat krijgt.’

De overlast van psychiatrische patiënten bezorgt de politie veel werk. Bij een incident treffen agenten vaak dezelfde verwarde personen en zijn hier soms uren mee bezig, zo meldt een woordvoerder. Volgens Gernler moeten lokale overheden en instanties met elkaar in gesprek om het probleem op te lossen.

© Nationale Zorggids