Normal_normal_verpleegkundigen_plezier_zorg_personeel

Zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden met een mbo-diploma dreigen in de problemen te komen. Vanaf volgend jaar willen zorgverzekeraars alleen nog contracten sluiten met hbo'ers. Dit zou blijken uit inkoopcontracten die grote zorgverzekeraars als CZ en Menzis hebben gesloten voor 2015. Dit meldt de Volkskrant.

Volgens de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en coöperatie De Zorgprofessional kunnen zeker 1500 mbo'ers in de zorg hierdoor cliënten en dus hun werk kwijt raken. De organisaties noemen het 'extra schrijnend' omdat omdat dit het zoveelste probleem is voor zzp'ers in de zorg.

Vanaf volgend jaar krijgen wijkverpleegkundigen een zwaardere taak. Zij zullen dan bepalen hoeveel zorg een cliënt nodig heeft. Dit zou de mbo'ers, vaak de uitvoerende 'handen aan het bed', opdrachten kunnen kosten. De zorgverzekeraars zelf zien geen probleem, aangezien zij naar eigen zeggen de kwaliteitsrichtlijnen volgen die de zorgsector in samenspraak met V&VN heeft opgesteld. Zorg-zzp'ers op mbo-niveau kunnen straks nog prima functioneren, denkt Wouter Kniest van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). 'Maar wel in opdracht van een wijkverpleegkundige of in een netwerk van zzp'ers waarin die deskundigheid aanwezig is.'

Inmiddels komen bij de V&VN veel boze reacties binnen. 'Het kan niet zo zijn dat zzp'ers die met veel liefde en toewijding zorg geven aan mensen die het nodig hebben zomaar aan de kant gezet worden', is de teneur.

© Nationale Zorggids