Normal_kunstheup

(Novum) - Tussen ziekenhuizen bestaan er grote verschillen in de kwaliteit van heupoperaties. Dat blijkt uit onderzoek van VGZ. De verzekeraar meldt dinsdag dat het 'nogal uitmaakt' in welk ziekenhuis een patiënt zich laat behandelen.

De kans op een heroperatie is in sommige ziekenhuizen acht keer zo groot als in andere ziekenhuizen. Ook de kans op een infectie verschilt volgens VGZ 'opvallend' tussen ziekenhuizen. Bij het slechtst presterende ziekenhuis komen wondinfecties ruim tien keer zo vaak voor als bij het beste.

Uit de cijfers blijkt ook dat de kwaliteit van de behandeling beter wordt als een ziekenhuis meer heupvervangingen uitvoert. Dit varieert per ziekenhuis van zestig tot ruim achthonderd operaties per jaar.

Volgens VGZ geven patiënten aan te willen beschikken over informatie over de kwaliteit van ziekenhuisbehandelingen. De verzekeraar maakt de onderzoeksgegevens daarom openbaar via de website www.vergelijkenkies.nl.

Op de homepage kunnen patiënten invoeren welke zorgbehandeling ze moeten ondergaan. Vervolgens voeren ze hun postcode in en geven ze aan in welke straal ze ziekenhuizen willen vergelijken. De website geeft daarna een lijst weer van ziekenhuizen die het best presteren. Een zorgaanbieder kan maximaal vijf sterren krijgen.

VGZ wil de resultaten van het onderzoek bespreken met de ziekenhuizen en samen kijken welke verbeteringen mogelijk zijn. De resultaten kunnen volgens de verzekeraar consequenties hebben bij het al dan niet contracteren van ziekenhuizen. De kwaliteit van de zorg moet op die manier worden verbeterd, aldus VGZ.