Normal_thumb_geld_3

Zorgverzekeraar CZ vergoedt volgend jaar nog maar de helft van het aantal verzorgingshuisplekken in Zuid-Limburg. Hierdoor dreigt de zorg voor ouderen in de regio ernstig in de problemen te komen. Dit stellen ouderenzorgaanbieders in het Limburgs Dagblad.  

Volgens Josephine Vogel, woordvoerster van CZ is het zorginkoopbeleid van de verzekeraar in lijn met het rijksbeleid. “In veel situaties is het ook haalbaar; veel zorgaanbieders zijn al bezig met de afbouw van zorgplekken.” Zorgaanbieder Orbis zegt al aan het afbouwen te zijn, maar 'een korting van 50 procent ineens is wel heel erg fors. Dan kunnen we bestaande cliënten niet meer de zorg geven die ze nu krijgen.' 
 
In het Zorginkoopdocument 2015 kondigde CZ aan 50 % te korten op zorgzwaartepakketten 1,2 en 3. Op verpleeghuisplekken, waar mensen met zwaardere zorgwaartepakketten wonen, wordt 5% gekort. De helft van de zorgaanbieders heeft inmiddels bezwaar gemaakt bij CZ Zorgkantoren. 
 
Noord- en Midden-Limburg
De zorg in Noord- en Midden-Limburg blijft vooralsnog ongewijzigd. VGZ Zorgkantoren moet ook korten, maar zegt eerst in overleg te gaan met de zorgkoepels alvorens de vergoedingen te wijzigen.
 
© Nationale Zorggids