Normal_economie_geld

Het Medisch Centrum Rhijnauwen in Bunnik moet meer dan 1,3 miljoen euro terugbetalen aan zorgverzekeraar Achmea. De Utrechtse rechtbank heeft bepaald dat er sprake was van fraude met zorgdeclaraties. Dit meldt Skipr.

De zorgorganisatie declareerde tussen 2007 en 2011 duizenden onderzoeken die zijn uitgevoerd in het aan Medisch Centrum Rhijnauwen gelieerde ELN (Europees laboratorium voor nutriënten). Op papier werden deze onderzoeken aangevraagd door huisartsen, waardoor ze voor vergoeding in aanmerking kwamen. In werkelijkheid waren bijna alle aanvragen afkomstig van alternatieve zorgverleners, zoals natuurartsen, orthomoleculaire artsen en diëtisten. Die worden niet vergoed.

Na een klacht van een patiënt kwam de fraude in 2011 aan het licht. Volgens het Medisch Centrum Rhijnauwen is het niet moedwillig gebeurd dat de huisartsenverwijzingen op de declaraties zijn gezet, aangezien het declareren werd uitbesteed aan een bedrijf. De rechter acht grootschalige fraude echter bewezen, waardoor het Medisch Centrum Rhijnauwen een bedrag van 1,3 miljoen euro moet terugbetalen aan Achmea.

© Nationale Zorggids