Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_computer_cursus_bejaarde

Alzheimer Nederland (AN) en zorgverzekeraar Menzis hebben de handen ineen geslagen voor de doorontwikkeling van twee e-health toepassingen voor mensen met dementie. Op 7 augustus werd hiervoor een overeenkomst ondertekend door directeur Gea Broekema-Procházka van AN en Menzis-voorzitter Roger van Boxtel. Dat meldt AN. 

Met de steun van Menzis krijgt AN meer mogelijkheden om verder te werken aan innovatief zelfmanagement voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Eind 2013 lanceerde AN heeft eind 2013 een applicatie (app) voor mensen die zorgen voor iemand met dementie: de Alzheimer Assistent. Deze app bevat informatieve tekst en filmpjes over meer dan 60 onderwerpen. De informatie wordt steeds aangevuld door experts en mantelzorgers en ook gebruikers zelf kunnen onderwerpen aandragen.

Een andere e-health toepassing waaraan zal worden verder gewerkt door AN is een digitaal platform waarmee het contact van AN met patiënten en hun naaste omgeving kan worden versterkt. Gedurende het ziekteverloop rond dementie worden hulp, informatie en dienstverlening digitaal toegankelijk en afgestemd op de persoonlijke situatie. Dit betekent dat mensen vanaf de eerste fase van een 'niet pluis' gevoel tot en met de nazorg bij overlijden van de persoon met dementie, zich ondersteund en versterkt weten. Het platform biedt op termijn gestructureerde aandacht voor alle fasen gedurende het verloop van de ziekte.

Gea Broekema: 'door deze samenwerking met Menzis kunnen wij dit platform en de Alzheimer Assistent een waardevolle impuls geven'. Volgens Roger van Boxtel is het belangrijk om te investeren in e-health toepassingen voor mensen met dementie. 'Ik ben er van overtuigd dat e-health de kwaliteit van leven van de mensen zelf, maar ook van hun mantelzorgers zal verbeteren. Daarom ondersteunen we Alzheimer Nederland bij de ontwikkeling van concrete toepassingen.'

© Nationale Zorggids