Normal_data

De uitbraak van ziekten is vooraf te voorspellen met behulp van computerprogramma's. Zo zou de ebola-epidemie al zichtbaar zijn geweest in de technologie van Healthmap, negen dagen dagen voordat de World Health Organisation (WHO) melding maakte van de uitbraak. Dat meldt Zorgverzekering.net.

Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt gebruik van het programma Healthmap om uitbraken van ziekten te volgen. Met de software worden in zeer korte tijd grote hoeveelheden gegevens verzameld uit tienduizenden bronnen, waaronder bijvoorbeeld de sociale media, lokale nieuwssites en overheidssites uit alle delen van de wereld. De technologie is ontwikkeld door epidemiologen en software-ontwikkelaars.

De kracht van het systeem zit in de snelheid waarmee de gegevens worden verzameld. Ziekten kunnen eerder worden geïdentificeerd en gelokaliseerd. Marianne van der Sande, hoofd van het centrum Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten (EPI) van het RIVM: 'Healthmap is één van de hulpmiddelen die we gebruiken voor dataverzameling. Hoe meer informatie er over een bepaalde ziekte of epidemie is, hoe beter we kunnen handelen in de vorm van voorlichting, preventie en/of medicatie.'

© Nationale Zorggids