Normal_checklist

Het bericht dat Zorginstituut Nederland snel stappen zal ondernemen om de kwaliteitsstandaarden voor spoedeisende zorg vast te leggen in het Kwaliteitsregister wordt door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) verheugd ontvangen.

ZN deed vorige maand een verzoek aan het Zorginstituut om de onafhankelijke kwaliteitsstandaarden te registreren. Het Zorginstituut dringt nu aan bij partijen in de zorg om meer haast te maken met de kwaliteitseisen. Het instituut wil dat er snel duidelijkheid komt over wat kwalitatief goede zorg is bij complexe spoedeisende hulp en hoe deze kwaliteit gemeten kan worden.

De partijen in de zorg die deze standaarden vast moeten stellen zijn onder meer de patiëntenorganisaties (NPCF), de zorgaanbieders (NFU, NVZ, OMS) en zorgverzekeraars (ZN). Zij zullen gezamenlijk moeten beslissen over welke standaarden men het wel en niet eens kan worden. De standaarden waarover overeenstemming wordt bereikt moeten voor 1 november worden ingediend bij Zorginstituut Nederland en zullen kort daarna worden geregistreerd. Deze standaarden dienen dan meteen ook als norm voor inkoop door zorgverzekeraars, aldus ZN.

© Nationale Zorggids