Logo_nvz_nederlandse_vereniging_ziekenhuizen_logo

Om het contracteringsproces soepeler te laten verlopen pleiten onderzoekers voor de invoering van een 'frozen period'. Dit is een periode waarin VWS, NZa en DBC onderhoud geen wijzigingen in de randvoorwaarden mogen aanbrengen. Dit meldt Skipr. 

Accountants- en adviesbureau BDO onderzocht het contracteringsproces in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De NVZ gaf deze opdracht nadat er vorig jaar veel negatieve geluiden rond de onderhandelingen te horen waren. Tweederde van de ziekenhuizen berokken bij de contractering in 2014 zijn ontevreden over het verloop van het onderhandelingsproces, aldus BDO. Het bureau denkt dat het invoeren van een 'frozen period' en het afsluiten van meerjarencontracten de contractering in de zorg positief kunnen beïnvloeden. 
 
Daarnaast stellen de onderzoekers dat de periode van contractering naar voren gehaald moet worden. Dit heeft een verlaging in de tijdsdruk tot gevolg en geeft ziekenhuizen eerder duidelijkheid over wat voor behandelingen gedaan zullen worden in het komende jaar. NVZ pleit daarnaast voor het afsluiten van meerjarencontracten, zodat ziekenhuizen een langere periode van rust en zekerheid hebben. De ziekenhuizen zouden dan over een langere termijn hun strategie kunnen bepalen. 
 
Zorgaanbieders zijn ontevreden over het contracteringsproces omdat ze vinden dat zorgverzekeraars met name sturen op financiële gronden. Ook vinden ze dat de risico's bij de aanbieder worden gelegd. 
 
© Nationale Zorggids