Logo_logo_instituut_voor_verantwoord_medicijngebruik_ivm

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) start vandaag met de meldactie 'Hetzelfde medicijn in een ander jasje' over het wisselen van medicijnen. Het zogenoemde preferentiebeleid, waarbij zorgverzekeraars mogen kiezen voor de vergoeding van een goedkopere versie van hetzelfde medicijn, blijkt te leiden tot veel klachten van patiënten en apothekers. Dat meldt het IVM.

Met het preferentiebeleid kan flink worden bespaard op zorgkosten, omdat er grote prijsverschillen bestaan voor wat betreft de medicijnen waar geen patent meer op zit. Zorgverzekeraars kunnen dan in zee gaan met de fabrikant die het geneesmiddel tegen een gunstige prijs aanbiedt. Het preferentiebeleid leidt echter ook tot verwarring bij gebruikers, die een medicijn krijgen voorgeschreven van de huisarts en vervolgens bij de apotheek een ander merk meekrijgen. Volgens het IVM werkt deze verwarring het foutief gebruik van medicijnen in de hand.

Vanaf 8 september kunnen patiënten op de website van het Meldpunt Medicijnen terecht om hun ervaringen (anoniem) te melden over het wisselen tussen medicijnen als gevolg van het preferentiebeleid. Het IVM is vooral geïnteresseerd in ervaringen waarbij het gebruik van het nieuwe medicijn leidde tot verkeerd gebruik, veranderde werking van het middel, bijwerkingen, of zelfs tot het stoppen met het medicijn. Daarnaast wil het IVM weten op welke wijze patiënten hierover zijn voorgelicht door hun apotheker en zorgverzekeraar. Patiënten kunnen hun ervaringen melden op www.meldpuntmedicijnen.nl/meldactie.

© Nationale Zorggids