Logo_download

Kaiser Permanente, de grootste zorgaanbieder van Amerika, gaat een Nederlandse methode inzetten in de behandeling van patiënten met Parkinson. Sinds 2005 bestaat in Nederland ParkinsonNet; dit is een samenwerkingsverband waarbij inmiddels tweeduizend artsen en therapeuten zijn aangesloten. “Vandaag worden de contracten ondertekend. Ze kopen het recht om onze aanpak te kopiëren en we hebben een samenwerkingsverband met Kaiser Permanente gesloten,” aldus hoogleraar Bas Bloem. Dit meldt de NOS.

Afgelopen jaar kwam een delegatie van Kaiser Permanente op werkbezoek naar Nederland. Tijdens het bezoek maakte ze kennis met ParkinsonNet, een initiatief dat hoogleraar Bas Bloem van het RadboudUMC in 2005 opzette. ParkinsonNet is een netwerk van mensen die Parkinson-patiënten behandelen en verzorgen. Vandaag worden de contracten ondertekend waarmee de organisatie het recht krijgt om de aanpak te kopiëren. "Ze hebben ParkinsonNet er als enige project uitgepikt", vertelt een trotse Bas Bloem. 
 
Kaiser Permanente is zowel een zorgverzekeraar als een zorgaanbieder. Ze dienen als verzekeraar van rond de 9 miljoen Amerikanen. Ze hebben daarnaast 17.000 zorgverleners in dienst. Omdat de organisatie zowel een verzekeraar als een dienstverlener is, denkt Bloem dat het invoeren van ParkinsonNet makkelijker zal gaan dan in Nederland.  "Omdat zij hun eigen ziekenhuizen en gezondheidscentra hebben, zal dat veel makkelijker gaan dan hier." Nederlandse zorgverzekeraars betaalde gedurende drie jaar voor het ParkinsonNet in Nederland. De proef is echter afgelopen en er is momenteel nog geen permanente financiering voor het samenwerkingsverband. Bloem: "Dat komt omdat wij met het netwerk in de eerste lijn zorg geven, in gewone ziekenhuizen, in academische ziekenhuizen en ook bij mensen thuis. Dat wordt allemaal uit andere potjes betaald."
 
© Nationale Zorggids