Logo_logo_st._antonius_ziekenhuis

Het St. Antonius Ziekenhuis moet 21 miljoen euro bezuinigen. Dit schrijft het ziekenhuis op haar website. Er zullen tussen de 175 en 225 formatieplaatsen moeten verdwijnen. Het ziekenhuis kampt met een afnemende zorgvraag door een hoger eigen risico, het scherper inkopen van zorgverzekeraars en de strengere eisen van banken. Dit meldt de Stad Utrecht.nl. 

Afgelopen jaar kondigde het ziekenhuis als aan dat er 14 miljoen euro bezuinigd moest gaan worden. Dit bedrag is nu dus naar boven bijgesteld. Het ziekenhuis kampt met een afnemende zorgvraag. Overheid en zorgverzekeraars stellen hoger kwaliteitseisen aan de zorg en het St. Antonius zegt daarom extra te moeten investeren. Daarnaast zijn de financiële reserves de laatste jaren geslonken omdat in Utrecht een nieuwbouw is gemaakt en het ziekenhuis in Nieuwegein verbouwd is. De banken stellen echter strengere eisen aan de reserves die het ziekenhuis moet hebben. Ook zijn de zorgverzekeraars scherper in gaan kopen én is de zorgvraag afgenomen omdat het eigen risico verhoogd is. 
 
Het ziekenhuis wil besparen door het beperken van de materiële kosten, door scherp in te gaan kopen en door groei te stimuleren. Er wordt geschat dat er 175 tot 225 formatieplaatsen zullen moeten verdwijnen. De helft hiervan zal via natuurlijk verloop gerealiseerd worden. Een reorganisaties moet het overige deel, ongeveer 100 arbeidsplaatsen, verminderen. De raad van bestuur wil, waar mogelijk, het bestaande sociaal plan op de reorganisatie toepassen. Dit houdt in dat er geen gedwongen ontslagen doorgevoerd hoeven te worden en dat er ondersteuning wordt gegeven aan de boventallige medewerkers tijdens hun overgang naar een nieuwe functie binnen of buiten het ziekenhuis. 
 
© Nationale Zorggids