Normal_euro_geld_betalen_consument

Mensen moeten soms flink bijbetalen voor zorg, terwijl ze daar niet op hebben gerekend. In 2013 maakte een op de negen verzekerden extra kosten die vooraf niet voorzien waren. Dat blijkt uit een onderzoek van de patiëntenfederatie NPCF, het Landelijk Platform GGz en Ieder(in) onder ruim 11.000 verzekerden, zo meldt NPCF.

Van de verzekerden met extra kosten moest een derde onvoorzien de hele rekening betalen en een op de vijf meer dan de helft. Als zij de kosten niet (meer) konden of wilden betalen, moesten zij kiezen voor andere behandelaars. 'Ik ben jarenlang bij dezelfde psycholoog geweest en opeens mocht die niet meer van de zorgverzekering', schrijft een respondent.

De drie patiëntenorganisaties willen dat zorgverzekeraars duidelijker zijn over welke zorgverleners wel en niet worden gecontracteerd en dus vergoed. Verzekerden zoeken die informatie wel op, maar kunnen het vaak niet vinden. Meer dan zestig procent van de mensen geeft aan dat ze eind 2013 nog geen informatie van de eigen zorgverzekeraar hadden over welke zorgverleners er wel of niet waren gecontracteerd voor 2014.

Mensen kiezen een zorgverzekering vooral op de naamsbekendheid van de zorgverzekeraar en op de kosten zoals hoogte van de premie en collectieve kortingen. De patiëntenorganisaties adviseren mensen om goed uit te zoeken welke polis bij hen past. Een goedkope polis met een hoog eigen risico kan financieel aantrekkelijk lijken, maar kan leiden tot hoge kosten wanneer er onvoorziene zorg nodig blijkt te zijn.

© Nationale Zorggids