Logo_therapie__ggz__kring

Zorgverzekeraar CZ gaat vanaf 1 januari niet meer in zee met aanbieders van psychische hulp waarvan de behandeling niet bewezen effectief is. Dat meldt het NRC.

CZ gaat flink snijden in het aantal aanbieders van psychische hulp. 70 behandelaars die voorheen zorg vergoed kregen door CZ krijgen nu geen contract meer. Als reden geeft de zorgverzekeraar dat deze zorgaanbieders niet voldoen aan de kwaliteitseisen die CZ nu stelt. CZ heeft met de beroepsgroep en patiëntenorganisaties gesproken om te bepalen waar een goede behandeling aan moet voldoen. De verzekeraar wil niet langer betalen voor onbewezen effectieve behandelingen.

Op grond van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet moeten zorgverzekeraars een fors deel van de rekening vergoeden van behandelaars van psychische stoornissen, ook als die behandeling onbewezen effectief is. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een aanpassing van artikel 13 om dit te veranderen. Gisteren liet de Eerste Kamer weten pas te willen stemmen over deze aanpassing als er meer bekend is over de gevolgen van aanpassing. Artsen stellen dat die verzekeraars te veel macht geeft.

© Nationale Zorggids