Logo_zn_zorgverzekeraars_nederland_logo

Zorgverzekeraars Nederland heeft het zogenaamde 'dynamisch overzicht (psychologische) interventies binnen de GGZ' van haar website gehaald. De lijst was bedoeld als handreiking ten behoeve van de zorgverzekeraars in de contractering van geneeskundige curatieve GGZ, maar bleek in de praktijk aanleiding te geven tot misverstanden. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). 

Het Zorginstituut Nederland (ZiNL) is verantwoordelijk voor de afbakening van het basispakket. Het ZiNL besluit welke interventies in de geestelijke gezondheidszorg voldoen aan de stand van wetenschap en praktijk en daarmee vallen binnen de verzekerde zorg op basis van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Hun duidingen bij de geneeskundige curatieve GGZ geven echter onvoldoende richting. Daarom had ZN een lijst opgesteld: het 'dynamisch overzicht (psychologische) interventies binnen de GGZ’.
 
Het was de bedoeling dat zorgverzekeraars deze lijst konden gebruiken als extra handreiking in de contractering. Daarbij bleven zorgverzekeraars echter wel zelf verantwoordelijk voor hun contractering en polisvoorwaarden en dus moesten zij zelf bepalen of zij de lijst daarbij hanteren. In de praktijk bleek echter dat het gebruik van de lijst aanleiding gaf tot misverstanden. ZN heeft daarom nu de lijst weer van haar website gehaald. ZN zegt in plaats daarvan binnenkort in gesprek te gaan met ZiNL over de gewenste rolverdeling. 
 
© Nationale Zorggids