Normal_geldstroom

Van de projecten die door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars worden gefinancierd, blijkt een groot deel succesvol. Van de 212 afgeronde innovatieve projecten die tussen 2007 en 2013 financiële steun ontvingen van het Innovatiefonds behaalde 92 procent de gestelde doelen. Dat blijkt uit een evaluatie van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars geeft steun aan verschillende soorten projecten. Een klein deel van het budget gaat naar maatschappelijke projecten zoals lotgenotenactiviteiten, het maken van voorlichtings- of educatiemateriaal of een concert voor psychiatrische patiënten. Verder is er geld beschikbaar voor de implementatie van werkwijzen, inzichten of voorlichtingsmateriaal. Verreweg het grootste deel van het budget is bestemd voor de ondersteuning van kennis- en ontwikkelprojecten zoals de ontwikkeling van een betere diagnostiek van de ziekte van Parkinson door de huisarts of vasculaire zorg aan bejaarden om dementie te voorkomen.

Van de 212 afgeronde projecten behaalde 92 procent de gestelde doelen. Slechts bij zeven projecten werden de doelen niet behaald. 108 projecten hadden middelgrote impact, zoals publiciteit in vakbladen, wetenschappelijke publicaties, een film voor een breed publiek of cursusmateriaal voor zorgverleners. 48 projecten hadden een grote of zeer grote impact. Dit waren vooral implementatie-, kennis- en ontwikkelingsprojecten, die bijvoorbeeld leidden tot een product dat wordt gebruikt door zorginstellingen of bewezen medische informatie die beschikbaar komt voor patiënten. De impact van projecten kan doorlopen na afronding van het project bij het Innovatiefonds.

© Nationale Zorggids