Normal_spiraaltje_anticonceptie

(Novum) - Huisartsen plaatsen volgend jaar mogelijk geen spiraaltjes meer. Ze krijgen nu 55 euro per spiraaltje, maar die vergoeding wordt verlaagd naar achttien euro. Veel huisartsen zeggen weer te gaan verwijzen naar het ziekenhuis, dat rond de vijfhonderd euro vraagt. Daarvoor waarschuwen de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen dinsdag in de Volkskrant.

Vroeger werden spiraaltjes vooral gezet door gynaecologen, maar om geld te besparen zijn huisartsen jarenlang aangemoedigd deze zorg over te nemen. "Dit is zo'n omgekeerde prikkel", zegt LHV-vicevoorzitter Bram Stegeman over de lagere vergoeding. "Het is een idiote gedachte dat je iets kunt stimuleren door er minder voor te betalen. Dit is gedoemd te mislukken. Het maakt de zorg alleen maar duurder."

Vanaf 2015 mag een spiraaltje alleen nog als dubbel consult worden gedeclareerd: 18,08 euro. Volgens het ministerie van Volksgezondheid hoort dit nu tot de basiszorg. "We gaan ervan uit dat huisartsen niet opeens meer mensen onnodig naar de tweede lijn verwijzen", zegt een woordvoerder in de krant.

Die achttien euro, dat is een lachertje", zegt huisarts Hans Gimbel in de ochtendkrant. "Zoiets duurt al snel een halfuur, je moet het samen met een assistente doen, je moet alle instrumenten steriliseren, en je moet regelmatig trainingen volgen. Er is geen enkele prikkel om het te doen voor dit bedrag. Integendeel."

"Huisartsen worden steeds meer het speeltje van de verzekeraars", zegt secretaris Hans Nobel van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen. Verzekeraar VGZ zegt slechts de regels te volgen van de Nederlandse Zorgautoriteit, die stelt dat huisartsen zelf hebben voorgesteld het plaatsen van het voorbehoedsmiddel als basiszorg te beschouwen. De LHV weerspreekt dit.