Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt vandaag in de Volkskrant dat verzekeraars vaak de rand van de wet opzoeken door vooral jonge en gezonde klanten te werven. Dat gaat in tegen de solidariteit in de gezondheidszorg en ten koste van ouderen en andere groepen die meer zorg nodig hebben. 'Verzekeraars moeten zich verre houden van iedere vorm van risicoselectie, ook van de vormen die niet verboden zijn', aldus Rouvoet in de Volkskrant.

Hoewel het selecteren op risico's door zorgverzekeraars niet is toegestaan, worden er verschillende trucs geruikt om ouderen te weren. Zo kunnen sommige polissen door ouderen alleen schriftelijk worden afgesloten, terwijl jongeren zich met een paar muisklikken voor dezelfde polis kunnen aanmelden. Ook worden sommige polissen voor een lagere prijs aangeboden aan doelgroepen die relatief gezonder zijn, zoals jongeren en hoger opgeleiden. Laag opgeleiden en ouderen betalen voor dezelfde polis een hogere premie.

Al eerder werden deze praktijken door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aangekaart, die de risicoselectie onwenselijk vindt. Momenteel wordt onderzocht of de overheid maatregelen kan nemen tegen de marketingtrucs van de zorgverzekeraars en het afkalven van de solidariteit in de gezondheidszorg.

© Nationale Zorggids