Normal_werk__2__rekenen_factuur_rekening_economie

Uit omzetonderzoek naar declaraties van ziekenhuizen is gebleken dat in de jaren 2012 en 2013 in totaal 1,2 procent van de omzet niet op de juiste manier is gedeclareerd. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft gisteren de uitkomsten van het omzetonderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd. Hieruit komt naar voren dat in totaal 276 miljoen euro niet op de juiste manier is gedeclareerd.

Begin dit jaar waarschuwde de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) dat de jaarrekeningen van ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra niet goedgekeurd konden worden. Hierop zijn de betrokken partijen gezamenlijk gestart met een omzetonderzoek waarbij ziekenhuizen en een groot aantal zelfstandige behandelklinieken in kaart hebben gebracht hoe groot het aantal onjuiste gedeclareerde rekeningen precies is.

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen gaan nu in overleg over terugvordering van het onjuist gedeclareerde bedrag. Zorgverzekeraars hebben aangegeven dat het teruggevorderde bedrag via een verlaging van de premie in 2016 teruggegeven wordt aan de verzekerden. Indien een patiënt vermoedt dat hij in 2012 of 2013 onterecht eigen risico heeft betaald voor een behandeling in het ziekenhuis kan hij zijn verzekeraar laten uitzoeken of compensatie van het eigen risico aan de orde is.

Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst correct wordt gedeclareerd en minder fouten worden gemaakt  werken ziekenhuizen, NZa en Zorgverzekeraars Nederland samen aan het vergroten van kennis en verbeteren van de administratieve organisatie en interne controle. Ook wordt blijvend ingezet op het verduidelijken, verbeteren en waar mogelijk versimpelen van de bekostigingssystematiek in de medisch specialistische zorg en op het verbeteren en versnellen van het declaratieproces.

© Nationale Zorggids