Normal_geld_eurocenten

(Novum) - Voor het tweede jaar op rij zullen alle marktsectoren dit jaar groei laten zien. De gemiddelde groei is echter gematigd, zegt ING in een maandag verschenen rapport.

De verwachte ontwikkeling van de industriële productie blijft met een groei van een procent wel achter bij de rest van de economie. Het zijn vooral de machine- en transportmiddelenindustrie die het in deze sector goed doen.

De volumes in de detailhandel groeien door een stijgende koopkracht, al staan de prijzen onder druk. Toch blijft de consument nog voorzichtig waardoor de groei beperkt blijft, verwacht ING.

Door de aantrekkende binnenlandse vraag zit het transport over de weg duidelijk in de lift. Door de gedaalde brandstofprijs kunnen de marges, zeker in de luchtvaart, op korte termijn enigszins verbeteren. Logistieke dienstverleners profiteren vooral van een toenemend aantal onlinebestellingen. Alleen de zorgsector krimpt dit jaar door een steeds grotere focus op kostenbeheersing, aldus de economen van ING.

Het aantrekken van de huizenverkopen is in de zakelijke dienstverlening goed voor notarissen, architecten en ingenieursbureaus. Ook uitzendbureaus, dierenartsen en de groep designers, fotografen en vertalers zagen hun omzet groeien. "Voor 2015 verwachten we een verdere volumegroei in de zakelijke dienstverlening door aantrekkende bedrijfsinvesteringen en meer bedrijvigheid."

Verder voorziet de bank een duidelijk verder herstel van de nieuwbouw van woningen. "Voor de gehele bouwproductie verwachten wij een groei van 2,5 procent in 2015."