Logo_selectie__kiezen

Verzekerden in Nederland hebben dit jaar massaal gekozen voor een zorgverzekering die weliswaar iets duurder is, maar waarmee zij wel in elk ziekenhuis terecht kunnen. Daarnaast hebben veel mensen gekozen voor een goedkope budgetpolis. Dat blijkt uit de gegevens van de vier grootste verzekeraars na het aflopen van het overstapseizoen in de zorgverzekeringen. Niet eerder liet de zorgmarkt een dergelijke verdeeldheid zien, zo meldt Trouw.

Mensen die dit jaar zijn overgestapt naar een andere zorgverzekering, kiezen relatief vaak voor de restitutiepolis. Bij vergelijkingssite Pricewise.nl deed bijna één op de drie overstappers dit. Pricewise, concurrent Independer en ook de grote verzekeraars geven aan dat ze in de afgelopen maanden buitengewoon veel telefoontjes kregen met de vraag bij welke polis de zorg in alle ziekenhuizen nog wordt vergoed.

De keuze voor een polis werd dit jaar overschaduwd door een politieke discussie over de 'vrije artsenkeuze'. Deze discussie betreft de goedkopere naturapolis. Waar verzekeraars nu nog verplicht zijn om driekwart van alle behandelingen te vergoeden bij zorgverleners waarmee ze geen contract hebben, wil het kabinet van die verplichting af. Deze discussie loopt nog in de Eerste Kamer.

Als gevolg van de discussie over de vrije artsenkeuze kozen de overstappers dit jaar óf voor een goedkope naturapolis, óf voor een restitutiepolis met meer keuzevrijheid. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid laat momenteel onderzoeken of het huidige aanbod aan zorgpolissen niet te groot is.

© Nationale Zorggids