Logo_zorgverzekeraarsnederland

Zorgverzekeraars maken met ingang van dit jaar bij de publicatie van hun jaarcijfers gebruik van een uniform sjabloon. Hierdoor geven zorgverzekeraars verzekerden en andere belangstellenden op eenduidige wijze inzicht in de opbouw van hun jaarcijfers. Het sjabloon is in afstemming met het ministerie van VWS tot stand gekomen. Eind vorig jaar publiceerde Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ook een sjabloon dat zorgverzekeraars gebruiken om verzekerden inzicht te geven in opbouw van hun zorgpremie.

Zorgverzekeraars vinden het belangrijk dat verzekerden meer inzicht hebben in de besteding van hun premiegeld. Het sjabloon dat zorgverzekeraars gaan gebruiken bij de publicatie van hun jaarcijfers moet daar aan bijdragen. Het sjabloon heeft betrekking op de basisverzekering en geeft inzicht in onder andere de premie-inkomsten, zorgkosten, bedrijfskosten en benodigde reserveringen. Omdat de afgelopen jaren voortdurend onjuiste berichten verschenen over de reclamekosten van zorgverzekeraars, is deze post expliciet in het sjabloon opgenomen.

Vrijwel alle zorgverzekeraars zijn coöperaties of onderlinge waarborgmaatschappijen; ze zijn niet gericht op het maken van winst: ondernemerschap en onderlinge concurrentie staan in dienst van betere en betaalbare zorg. Het financiële resultaat over enig jaar blijft behouden voor de zorg of wordt – in de vorm van premiekorting – teruggegeven aan de verzekerden.

© Nationale Zorggids