Normal_specialist

Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben 560 van de tienduizend zelfstandige specialisten zich aangemeld voor subsidie om in loondienst te gaan werken van een ziekenhuis. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft deze subsidie beschikbaar gesteld, omdat dit het besturen van een ziekenhuis sterk zou vereenvoudigen. Dat meldt De Volkskrant. 

Tot dit jaar stuurden het ziekenhuis en de specialisten iedere rekening aan verzekeraars. Sinds 1 januari betalen zorgverzekeraars een totaalfactuur aan het ziekenhuis. Als de zelfstandige specialisten in loondienst zouden gaan werken van het ziekenhuis, zou het besturen van het ziekenhuis eenvoudiger worden.

Nu blijkt dat een meerderheid van de zelfstandige specialisten geen trek heeft in deze subsidie. De zelfstandige specialisten hebben zich moeten inkopen in een maatschap en dat gaat om grote bedragen. Met de subsidie wilde Schippers een aandeel leveren bij het afschrijven van dit bedrag, maar het ziekenhuis en de zelfstandige specialist zouden ook moeten bijspringen. Specialisten in loondienst verdienen daarnaast minder dan hun zelfstandige collega’s.

Minister Schippers had 100 miljoen euro gereserveerd voor deze subsidie. Omdat het ministerie per zelfstandige specialist die in loondienst gaat een ton uitkeert, hoeft het maar 56 miljoen uit te keren. Dat betekent een meevaller van 44 miljoen euro.

© Nationale Zorggids