Normal_medicijnen

Zorgverzekeraars hebben de vergoeding van honderden geneesmiddelen stopgezet. Het gaat om 400 medicijnen voor bijvoorbeeld kinderen of ouderen, die een aangepaste dosering of toedieningsvorm hebben. Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn de geschrapte geneesmiddelen niet bewezen effectief. Dat meldt De Telegraaf. 

De maatregel is al ingegaan vanaf 1 maart 2015. De apothekers en gebruikers van de medicijnen werden op 25 februari hiervan op de hoogte gesteld. Door de maatregel moeten de patiënten in sommige gevallen honderden euro’s per maand zelf gaan betalen. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie eist in een brief aan ZN dat de maatregel wordt teruggedraaid. “Op grond van de stand van de wetenschap en praktijk zijn deze apotheekbereidingen ten onrechte van vergoedingen uitgesloten”, zegt algemeen directeur Léon Tinke.

Het gaat onder andere om middelen tegen psoriasis, eczeem, multiple sclerose, oordruppels, speciale lotions, zalven en ureumcrèmes voor ouderen met een snel uitdrogende huid. Volgens Zorgverzekeraars Nederland zijn de geneesmiddelen niet bewezen effectief. “Die geneesmiddelen mogen door een verzekeraar niet worden vergoed. Zo eenvoudig is het. Wij blijven nadrukkelijk buiten die discussie, ook al kloppen de apothekers nu bij ons aan. Maar het is het verkeerde loket.”

© Nationale Zorggids