Normal_depressief_gezicht

Het gebruik van antidepressiva is in 2014 met drie procent toegenomen. Dat is in lijn met de gemiddelde stijging in de afgelopen tien jaar, meldt GGZ Nieuws.

In Nederland zijn de selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI) de meest gebruikte antidepressiva. 63 procent van alle verstrekte antidepressiva zijn SSRI's. De groep medicijnen die bekend staat onder de naam ‘gewone antidepressiva’ neemt 24 procent van het totaal in. Twaalf procent komt van de klassieke of tricyclische antidepressiva en de groep MAO-remmers (kalmerende medicijnen) heeft een aandeel van één procent.

Apothekers verstrekten aan ruim 1,1 miljoen mensen een antidepressivum. Opvallend is de grote stijging onder het middel tranylcypromine (MAO-remmer). Dit is in Nederland een niet geregistreerd geneesmiddel, maar is wel op artsenverklaring beschikbaar. Het middel is toegelaten tot het basispakket voor de behandeling van depressies die niet reageren op conventionele therapie. Het middel werd in 2014 aan ongeveer 1.800 gebruikers verstrekt.
 

© Nationale Zorggids