Normal_stomazakje

De Stomavereniging maakt zich zorgen om het beperkte aantal contracten dat zorgverzekeraar CZ wil afsluiten met leveranciers van stomazakjes. Volgens de vereniging heeft de stomadrager hierdoor geen keuzevrijheid en wordt de drager gedwongen te wisselen van stomazakje. Vandaag vindt er een kort geding plaats die Hollister, producent van stomazakjes, heeft aangespannen tegen de keus van CZ. Dat meldt De Telegraaf. 

Zorgverzekeraar CZ wil vanwege kostenbesparing slechts met één leverancier zaken doen. De Stomavereniging vreest door de keuze van CZ vervelende situaties voor de stomadragers. “Juist stomadragers zouden vrijheid in materiaal en leverancier moeten hebben”, zegt stomadrager en voorzitter van de Stomavereniging Rein van der Leeuw. “Het gaat om het gevoel van veiligheid en vertrouwen in de leverancier en het materiaal. Iedere stomadrager heeft wel eens een lekkage meegemaakt. Dat is echt heel vervelend. Door de keuze van CZ is het alsof je maar naar één supermarkt kunt.”

CZ wil met de keus voor één leverancier miljoenen euro’s besparen. “De prijzen van stomazakjes gaan nu nog zoveel keer over de kop”, zegt Marie-José van Gardingen van CZ. “Iedereen wil maximale keuze, maar er is ook schaarste in het geld dat we kunnen uitgeven. Naar onze 3,4 miljoen verzekerden, van wie velen niets mankeren, zijn wij het verplicht niet blindelings flinke bedragen te betalen. We moeten zorgvuldig inkopen voor hen. Wij denken dat we daarbij voldoende oog hebben gehad voor keuzevrijheid en kwaliteit van materialen.” 

Een stomazakje zorgt ervoor dat ontlasting van de drager wordt afgevoerd via een kunstmatige uitgang. Bijna 40.000 Nederlanders dragen een stomazakje. Uit een onderzoek van de Stomavereniging blijkt dat 75 procent van de dragers zeer gehecht is aan de verpleegkundige zorg van de huidige leverancier.

© Nationale Zorggids