Normal_salaris

Zzp’ers in de thuiszorg hebben al twee maanden geen geld ontvangen van zorgverzekeraar Menzis. Volgens betrokkenen gaat het landelijk om bijna 700 zzp’ers die nog op hun loon van januari en februari wachten. Het probleem zou liggen binnen het declaratiesysteem van Menzis. Dat meldt Tubantia. 

Volgens Herman Vredegoor, die zaken van twintig Twentse zzp’ers behartigt, ligt de oorzaak van het probleem in de veranderende regelgeving waar zorgverleners mee te maken hebben. “Tot 1 januari kregen we geld via de zorgkantoren. Dat is veranderd door de transitie in de zorg. De uitbetaling moet nu plaatshebben via de zorgverzekeraars, die onderling hebben afgesproken dat Menzis en VGZ ook namens de kleine maatschappijen geld verstrekken. De kneep zit ‘m erin dat door de wijziging aanpassingen in de software nodig waren. Ergens zit een bug in het systeem, maar niemand weet waar. Het kan bij de softwareleverancier misgaan, via welke wij verplicht declareren. Of het gaat fout bij de verzekeraars. Niemand die het vertelt.”

Volgens Vredegoor loopt de inkomstenderving voor de groep zzp’ers die hij vertegenwoordigt op tot ongeveer 6.000 euro per maand. Hij zegt dat de eerste ondernemers met liquiditeitsproblemen zich al hebben gemeld. Volgens hem heeft de overheid de transitie in de zorg te snel doorgedrukt.

Menzis erkent dat er problemen zijn in het declaratiesysteem. Deze zijn ontstaan door landelijk inkoopbeleid: er mag bij één cliënt op één dag niet door verschillende zorgverleners gedeclareerd worden. Volgens Menzis is het probleem sinds vorige week verholpen. De zzp’ers kunnen een spoedbetaling aanvragen.

© Nationale Zorggids