Normal_budget

De populariteit van de internet-/ budgetpolissen is verder toegenomen. Dit gaat ten koste van de traditionele naturapolissen. Vorig jaar was er ook al een stijging van het aantal budgetpolissen. Dit blijkt uit het jaarlijkse mobiliteitsonderzoek van BS Health Consultancy, melden zij.

Een budgetpolis is goedkoper dan andere polissen, maar de patiënt heeft bij een budgetpolis minder te kiezen. Patiënten kunnen bijvoorbeeld de medicijnen alleen nog via internet bestellen. Zorgverzekeraars halen voornamelijk jonge, gezonde verzekerden binnen via de budgetpolis. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging komen ouderen in de problemen als zij een dergelijke polis hebben. Ouderen weten bijvoorbeeld niet hoe ze medicijnen via internet moeten bestellen.

Steeds meer mensen kiezen voor een budgetpolis zonder zich te realiseren wat de gevolgen hiervan zijn. Patiëntenfederatie NPCF vindt dat zorgverzekeraars een gezamenlijke plicht hebben om patiënten te wijzen op de risico’s van een budgetpolis. Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat zorgverzekeraars zich meer gaan richten op ouderen en chronisch zieken en hen polissen met een lager eigen risico gaan aanbieden wanneer gebruik wordt gemaakt van een gecontracteerd zorgaanbod.

© Nationale Zorggids