Normal_brief_geld_vijftig

Volgens de Nederlandsche Bank (DNB) hebben de zorgverzekeraars in 2014 gezamenlijk een half miljard euro minder winst gemaakt. Waar de totale winst in 2013 nog 1,5 miljard euro bedroeg, is dit bedrag in 2014 gedaald naar 1 miljard. Dit melden het Financieele Dagblad en Skipr naar aanleiding van een rapport van de DNB. 

Volgens het rapport zou de lagere gezamenlijke winst een gevolg zijn van de doorgevoerde premieverlaging. De zorgverzekeraars hebben er voor gekozen om hun buffers te gebruiken om de verlaging van de premies te bekostigen. Volgens de DNB is er toch sprake van een positief resultaat dankzij meevallende zorgkosten en goede beleggingsresultaten. 
 
Alleen Achmea heeft tot nu toe de winstcijfers over 2014 gepubliceerd. Deze zorgverzekeraars zag de winst echter niet dalen, maar juist stijgen. In 2014 bedroeg de winst 418 miljoen euro tegenover 319 miljoen in 2013. Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zou deze winststijging (mede) te danken zijn aan de lagere zorgkosten in de eerdere jaren. 
 
De totale zorgpremie die alle Nederlanders bij elkaar over 2014 betaald hebben, bedraagt 41 miljoen euro. Volgens Zorgverzekeraars Nederland is de 1 miljard euro winst die de zorgverzekeraars geboekt hebben al grotendeels teruggeven aan de verzekerde door middel van de premiestelling van 2015. 
 
© Nationale Zorggids