Normal_martin_van_rijn_pvda

De persoonsgebonden budgetten (pgb) mogen niet in beheer bij gemeenten, zo stelt staatssecretaris Van Rijn. De gemeente Den Bosch stelde voor om een experiment te starten waarbij gemeenten zelf de pgb's van mensen met een beperking beheren. Van Rijn heeft dit voorstel afgewezen. Dit meldt Gemeenten.nu. 

Wethouder Paul Kagie van Den Bosch legde aan de staatssecretaris het idee voor om een experiment te starten in de regio Noordoost-Brabant. Kagie wilde uitproberen hoe het zou bevallen als gemeenten voortaan het beheer over de persoonsgebonden budgetten van mensen met een beperking krijgen. De gemeenten zouden in dat geval de zorg voor deze pgb-houders inkopen. 
 
Staatssecretaris Van Rijn ziet echter niets in het voorstel, zo laat hij weten. Volgens hem wordt er met man en macht gewerkt aan een structurele oplossing die de problemen waar budgethouders sinds het begin van het jaar mee kampen op moeten lossen. "Nu afwijken van de ingezetten verbeteringen en het voorgedragen herstelplan helpt daarbij niet."
 
Sinds het begin van 2015 moeten pbg-houders voordat ze kunnen declareren hun 'zorgovereenkomst' naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) toesturen voor goedkeuring. De SVB kon de grotere administratieve druk die ontstond echter niet aan en het gevolg was dat declaraties over januari en februari in veel gevallen niet uitbetaald werden. Tienduizenden zorgverleners moeten maanden wachten op hun geld.
 
© Nationale Zorggids