Normal_overenkomst

Zorgkantoor Menzis onderzoekt individuele fraudeklachten die zijn ingediend tegen zorgverlener Boriz uit Velp. Boriz zou niet de afgesproken uren zorg leveren, maar deze vervolgens wel declareren. Dat meldt Omroep Gelderland. 

Boriz begeleidt 65 cliënten in het dagelijks leven en bij het regelen van school, werk, post en financiën. Het gaat om jongeren vanaf 18 jaar en om volwassenen met een (licht) verstandelijke handicap of met een psychiatrische achtergrond. Drie voormalige cliënten beschuldigen Boriz van fraude. Bij één van deze cliënten zou Boriz de cliënt gedwongen hebben om een handtekening te zetten voor de niet geleverde uren, door te dreigen met huisuitzetting.

De drie voormalige cliënten hebben bij Menzis, de gemeente Arnhem en een onafhankelijke klantencommissie een klacht ingediend tegen Boriz, die contracten heeft met 22 gemeenten in onder andere de regio Arnhem. Boriz declareerde bijvoorbeeld voor zeventig uur zorg, terwijl er in werkelijkheid maar tien uur zorg bij de zorgbehoevende was geleverd. De gemeente Arnhem voert gesprekken met de zorgverlener over de klachten. Boriz zegt zelf maar één officiele klacht te hebben ontvangen.

Syb Kops, directeur en oprichter van Boriz, ontkent dat er meer uren zijn gedeclareerd dan dat er zorg is geleverd “Wij hebben voor alle uren die we in rekening hebben gebracht zorguren geleverd bij de cliënt”, zegt hij. Volgens hem heeft Boriz te maken met een problematische doelgroep, die wel eens geen zin heeft om te tekenen. “Of ze zeggen dat we niet zijn geweest of minder begeleiding hebben gekregen.” 

© Nationale Zorggids