Normal_bodyscan

Artsenfederatie KNMG wil dat mensen bewust zijn van de nadelen van totale bodyscans. De scans zouden vaak leiden tot vals alarm, waardoor er onnodig vervolgonderzoek wordt uitgevoerd. Dat meldt De Telegraaf. 

De artsenfederatie heeft zaterdag een folder over de bodyscans gepresenteerd. Mensen krijgen volgens het KNMG vooral informatie over de voordelen, maar het is ook belangrijk ze zich bewust zijn van de nadelen. Zo kan een vervolgonderzoek tot complicaties leiden bij bijvoorbeeld darmonderzoek.

Prescan, één van de aanbieders van de bodyscans, vindt dat mensen het recht moeten hebben om “zelf te beslissen zich preventief medisch te laten onderzoek als dit gebeurt in een professionele medische en betrouwbare omgeving”. Ook al betaalt de consument de scan zelf, volgens Wendela Hingst van de KNMG zullen de scans er niet aan bijdragen dat de gezondheidszorg betaalbaar blijft. “Tot op zekere hoogte zal het ten koste gaan van het eigen risico, maar op een gegeven moment betalen we met z'n allen mee aan de gevolgen van de testen”, aldus Hingst. 

© Nationale Zorggids