Normal_jetta-klijnsma

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken & Werkgelegenheid vindt de gang zaken tussen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en een zorgcentrum in Deurne onacceptabel. De SVB legde het zorgcentrum namelijk een geheimhouding op in ruil voor een snelle betaling van pgb-geld, meldt Gemeente.nu.

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de staatssecretaris mogen klanten niet worden beperkt in hun meningsuiting en zeker niet dat een “mening wordt opgelegd over de dienstverlening van de SVB”. Ze heeft deze week gesproken met de SVB en afgesproken dat dit soort afspraken niet meer zal voorkomen.

Zorghuis Deurne had in maart gedreigd naar de rechter te stappen omdat zij geld van de SVB niet op tijd hadden ontvangen. In de afspraak tussen de SVB en zorgcentrum Deurne stond dat onderneemster Kitty Beelen van het zorgcentrum een boete zou krijgen als zij met de pers zou praten. Volgens een zegsman van de SVB kwam het zorghuis in financiële problemen doordat vroeger de uitbetaling van de persoonsbudgetten vooraf werden gedaan en nu achteraf.

Daarnaast moest de onderneemster een positieve tweet plaatsen en dat deed ze ook. Ze tweette: "Probleem tot onze tevredenheid opgelost! #pgbalarm". Beelen kon niet anders, zegt ze. "We hebben als bedrijf heel weinig keus, we hebben het geld nodig, zo simpel is het. Ik moet wel mijn personeel kunnen betalen elke maand." De directrice van de zorginstelling zocht deze week de publiciteit omdat de SVB het geld voor deze maand weer niet uitbetaald heeft.  

© Nationale Zorggids