Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

De meerderheid van de kiezers vindt dat staatssecretaris Van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid moet opstappen, omdat de problemen rond de uitbetaling van het persoonsgebonden budget al maanden duren. 54 procent van de kiezers vindt dat Van Rijn weg moet, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Een opvallende uitkomst van de peiling is dat de meerderheid van de PvdA-kiezers vindt dat Van Rijn zijn functie moet neerleggen. Ook de meerderheid van de kiezers van PVV, SP, en CDA vinden dat. De meeste D66- en VVD-kiezers zijn van mening dat de bewindsman niet weg hoeft.

Sinds 1 januari regelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de uitbetaling van het pgb waarmee mensen zelf hun zorg regelen en regent het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen. De oppositie in de Kamer is erg kritisch over de gang van zaken. Veel partijen vragen zich onder meer af waarom de invoering van het nieuwe systeem niet uitgesteld is. Inmiddels is duidelijk geworden dan eind vorig jaar meerdere keren gewaarschuwd werd dat er problemen zouden komen. Van Rijn zegt echter dat hij geen moment heeft overwogen de nieuwe regels voor het persoonsgebonden budget (pgb) uit te stellen en niet per 1 januari te laten ingaan. 

© Nationale Zorggids