Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de ggz-instelling Stichting More en voormalig bestuurder Gizem K. een boete van 115.000 euro opgelegd. Stichting More declareerde tussen 2010 en 2012 zorg die niet geleverd was, de administratie was niet op orde en de instelling hield informatie bewust achter. Dat meldt NZa. 

De stichting bestaat inmiddels niet meer, daarom legt de NZa de boete ook op aan de voormalig bestuurder omdat die de feitelijk leiding had over de instelling. Zij had destijds de leiding over het bedrijf. Het oordeel van de NZa liet een tijd op zich wachten omdat K. de afgelopen jaren een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe informatie inbracht.

Nadat verzekeraar DSW de NZa tipte over de ggz-instelling, werd administratie in beslag genomen. Volgens de verzekeraar declareerde de instelling zorg die niet geleverd was. Uit onderzoek blijk dat inderdaad zo te zijn. Zo werd voor iemand een behandeling met angst en depressie in rekening gebracht, terwijl deze persoon in werkelijkheid een pedagogische behandeling kreeg. Daarnaast waren patiëntendossiers onvolledig en ontbraken er allerlei documenten, zoals verwijsbrieven en verslagen.

Volgens een woordvoerder ligt het totale fraudebredrag waarschijnlijk hoger dan de opgelegde boete. De NZa bestudeerde totaal 41 declaraties van de ggz-instelling, die zich vooral richtte op Turkse cliënten. Het is de eerste keer dat er een boete wordt uitgedeeld aan een ggz-instelling. 

© Nationale Zorggids