Normal_schippers

Minister Schippers van Volksgezondheid is van plan huisartsen meer zeggenschap te geven in de afspraken die gemaakt worden met zorgverzekeraars. Huisartsen mogen nu niet gezamenlijk contractbesprekingen voeren, waardoor ze zich niet samen sterker kunnen opstellen. Dat meldt de NOS. 

Dit zei de minister op een manifestatie van bezorgde huisartsen in Amsterdam. Ze heeft de Autoriteit Consument en Markt gevraagd om na te denken over nieuwe onderhandelingsvormen waarin huisartsen regionaal en misschien wel landelijk afspraken kunnen maken met de verzekeraars.

Schippers: "De Zorgverzekeringswet is in 2006 niet ingevoerd om geen dialoog meer te hebben tussen zorgverleners en verzekeraars. Maar zo is het wel geworden, dus daar moet iets aan gebeuren. Op het platteland in Friesland is andere zorg nodig dan in de grote stad. Daarover moet je kunnen praten met elkaar."

De huisartsen willen voornamelijk af van de marktwerking in hun beroepspraktijk. Huisartsen vinden het niet prettig dat ze elkaars concurrent zijn. Om van het 'product-denken' af te stappen, bood de Landelijke Huisartsen Vereniging vorige week een manifest aan aan Schippers. Bijna 8000 van de 11.345 huisartsen hebben het manifest ondertekend. Maar Schippers wil niet mee in de eis van de huisartsen.

Op uitnodiging van de minister gaan betrokken partijen binnenkort aan tafel om de problemen weg te nemen. Op 1 oktober moeten er concrete voorstellen op tafel liggen.

© Nationale Zorggids