Normal_zwerver2

Een groeiende groep daklozen loopt rond zonder zorgverzekering. Patiënten met psychische problemen lopen daardoor rond zonder antipsychotica, suikerpatiënten zonder insuline en belangrijke ziekenhuisbehandelingen slaan de daklozen over. Dat constateert de Nederlandse Straatdoktersgroep, meldt Gemeente.nu. 

De huisartsen en verpleegkundigen die zich inzetten voor de daklozen zien steeds meer patiënten die niet verzekerd zijn. Zij kunnen belangrijke medicijnen of behandelingen niet zelf betalen.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat mensen niet vanwege bureaucratie verstoken mogen blijven van zorg. Daarnaast mogen zorgaanbieders niet met de rekening blijven zitten. “De minister wil bevorderen dat gemeenten en zorgverzekeraars hun systemen zo inrichten en hun verantwoordelijkheid nemen om mensen te voorzien van datgene dat nodig is en om zorg te krijgen als zij die nodig hebben”, aldus het ministerie.

Minister Schippers van Volksgezondheid zegt dat ze binnenkort met andere betrokken partijen met een plan van aanpak komt. 

© Nationale Zorggids