Normal_diabetes2352

De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet snel onderzoek doen of de reguliere insuline vervangen kan worden door een goedkoper Arabisch product. Daarvoor pleit Diabetesvereniging Nederland (DVN), meldt De Telegraaf. 

Een apotheek van een zorginstelling in de regio Utrecht, die DVN niet bij naam wil noemen, overweegt zijn patiënten goedkopere insuline te geven, die vermoedelijk gemaakt is in Saoedi-Arabië. De apotheek zou dit doen om kosten te besparen, want de huidige fabrikant Novo Nordisk zou volgens de apotheek 'kwaliteits- en leveringsproblemen' hebben. De fabrikant ontkent de problemen. Ook DVN zegt dat er niets mis is met de insuline van de fabrikant.

DVN neemt dit incident serieus. Volgens directeur Olof King wordt overal in het land door zorgverzekeraars, producenten en apothekers geprutst aan de kwaliteit van insuline om de winstmarges te vergroten. “Insuline is voor mensen met diabetes van levensbelang”, zegt King. “Het puur uit winstbejag- want daar lijkt het ook hier om te gaan – veranderen van deze medicatie bij patiënten die goed zijn ingesteld, kan leiden tot grote gezondheidsproblemen: er is dan een reëel risico op ontregeling, wat in de meeste ernstige gevallen kan leiden tot sufheid, bewustzijnsverlies en uiteindelijk coma."

DVN roept de patiënten op om alert te zijn en niet zomaar akkoord te gaan met een plotselinge verandering van medicatie.

© Nationale Zorggids