Normal_samenwerking

Er is een werkagenda 'Administratie en informatievoorziening' voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet opgesteld. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de werkagenda samen met zes zorgbranches en het ministerie van Volksgezondheid opgesteld. Dit meldt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

De brancheorganisaties Actiz, VGN, GGZ Nederland, BTN, Federatie Opvang en Jeugdzorg Nederland behoren tot het Informatievoorziening Zorgaanbieders-verband (iZa-verband). Dit verband heeft samen met de VNG en het ministerie een agenda gemaakt die erop is gericht om de knelpunten voor het vereenvoudigen van administratie en het inrichten van een effectieve informatievoorziening voor de taken uit de Wmo en Jeugdwet weg te nemen. 
 
De effecten en knelpunten van de transitie van zorg naar gemeenten zijn de aanleiding geweest voor het opstellen van de werkagenda. Deze heeft betrekking op de periode 2015 tot 2017. De agenda richt zich zowel op de korte als de middellange termijn. In de komende periode moet de agenda aanbieders en gemeenten handvatten bieden om maatregelen te nemen voor de uitvoeringsjaren 2015 en 2016. De focus ligt hierbij op het optimaal regelen van het digitale gegevensverkeer tussen zorgaanbieders en gemeenten. Ook moeten op de korte termijn rechtmatigheidsrisico's voorkomen worden en de administratie lasten ingeperkt worden. Op de middellange termijn richt de agenda zich op de meer fundamentele aanpak van de uitvoering. Ook de samenwerking van de verschillende partijen in de uitvoering van zorg en ondersteuning aan de cliënt staat hierbij centraal. In de agenda is besloten dat zorgverzekeraars, VWS, gemeenten en aanbieders van zorg gaan verkennen hoe ze de uitvoering verder kunnen vereenvoudigen. 
 
© Nationale Zorggids