Logo_download
Wanneer een psychische patiënt binnen de Generalistische Basis GGZ (GB GGZ) overstapt naar een andere behandelaar, stoppen sommige zorgverzekeraars met het vergoeden van de zorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen trekt hierover aan de bel. Zij hebben een brief geschreven aan zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit meldt GGZ Nieuws. 
Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) vindt de situatie onwenselijk. Zij vraagt er aandacht voor. Daarnaast hebben ze enkele tips en aandachtspunten voor psychologen op rij gezet, om te voorkomen dat de situatie zich bij hen voordoet. 
 
Waneer een cliënt overstapt naar een andere GB GGZ-behandelaar en het behandeltraject dat bij de eerste zorgprofessional plaats heeft gevonden al is gedeclareerd, kan dit betekenen dat het nieuwe traject dat bij de andere behandelaar van start gaat niet meer vergoed wordt. Wanneer een cliënt over wil stappen, moet de behandelaar het traject beëindigen, aldus het NIP. Daarbij dient de behandelaar een 'Onvolledig Behandeltraject' in rekening te brengen bij een tijdsbesteding tot 120 minuten. Wanneer de tijdsduur langer was, moet het product Kort, Middel of Intensief in rekening worden gebracht. Het kan ook zo zijn dat de zorgverzekeraar de nieuwe behandeling weigert te vergoeden als de eerste behandelaar een 'Onvolledig Behandeltraject' in rekening heeft gebracht. 
 
Pschologen hebben op grond van de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (Wgbo) de verplichting de cliënt te informeren over de voorwaarden en kosten van de zorg. Het NIP heeft een informatiememo gemaakt, die psychologen kunnen gebruiken. Daarnaast raadt het NIP aan om de cliënt zelf na te laten gaan of de zorgverzekeraar de behandeling wel of niet vergoedt.  
 
© Nationale Zorggids