Normal_pil_medicijnen

Nederlanders hebben vorig jaar meer geneesmiddelen gebruikt. Ouderen slikken de meeste medicijnen. Bijna de helft van de omzet van de apotheek komt voor rekening van 65-plussers. Dit meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Vorig jaar slikten de Nederlanders 2,9 procent meer geneesmiddelen dan het jaar daarvoor. Gemiddeld verdienden apotheken 253 euro per persoon. De vergrijzing en de bevolkingsgroei zijn de voornaamste oorzaken van de stijging, aldus de SFK. 45 procent van de omzet van de openbare apotheek kwam voor rekening van 65-plussers. Dit komt omdat veel ouderen continu geneesmiddelen slikken. 65-plussers betaalden daardoor vorig jaar gemiddeld 604 euro per persoon aan medicijnen. Dit is bijna tweeënhalf keer meer dan de rest van de Nederlanders gemiddeld betaalden (253 euro). 
 
De SFK verwacht dat 65-plussers 61 procent van de geneesmiddelen consumeren in het jaar 2050. Dan wordt het hoogtepunt in de vergrijzing verwacht. 
 
Op 17 juni heeft minister Schippers van Volksgezondheid nieuwe maatregelen gepresenteerd om zorgverzekeraars te stimuleren zich meer op chronisch zieken en andere kwetsbare verzekerden te richten. De middelen die zorgverzekeraars ontvangen van de overheid worden sterker afhankelijk van het aantal chronisch zieken dat een zorgverzekeraar als verzekerde heeft. Hiermee wordt het vanaf 2016 voor zorgverzekeraars meer lonend om te investeren in de beste zorg voor deze cliënten. Ter illustratie: voor een oudere met meerdere chronische aandoeningen krijgt een verzekeraar een bijdrage van bijna 20 duizend euro, terwijl de bijdrage voor een jonge en gezonde hoogopgeleide slechts enkele honderden euro’s is. Zo loont het voor zorgverzekeraars meer om zich te richten op chronisch zieken in plaats van jonge en gezonde mensen. 
 
© Nationale Zorggids