Normal_strijd

Zorgverzekeraars laten bij de zorginkoop zzp'ers massaal links liggen. Zeven van de negen verzekeraars sluit de zelfstandige zorgprofessionals uit van het leveren van zorg in natura. Dat concludeert De Zorgprofessional op basis van inkoopdocumenten 2016, meldt Skipr. 

Volgens De Zorgprofessional hebben alleen CZ en Menzis ruimte gereserveerd voor zelfstandige wijkverpleegkundigen op niveau vijf, maar voor hen is er feitelijk geen ruimte om volledige zorg te bieden. Zzp'ers die een contract willen, moeten voldoen aan dezelfde volwaarden als reguliere zorgaanbieders.

“Daar wringt de schoen”, zegt voorzitter Karel Hoenderdos van De Zorgprofessional. “Want aan een aantal van die voorwaarden kunnen zzp’ers gewoon niet voldoen. Zelfstandige zorgprofessionals kunnen alleen nog in onderaannemerschap zorg in natura verlenen. En dat is fiscaal juist de zwakke schakel geweest. De belastingdienst beschouwt dat nog steeds als schijnzelfstandigheid, of de nieuwe term: resultaatgenieter. De vrije markt en de vrije contracteerruimte betekenen in de praktijk geen enkele vrijheid voor het zelfstandig professioneel verlenen van zorg.”

Hoenderbos zegt dat zorgverzekeraars zzp'ers uit de markt drukken. Volgens hem staat de het optreden van de zorgverzekeraars en de fiscus haaks op de nieuwe wet- en regelgeving. “Verzekeraars maken het onmogelijk voor zzp’ers in de zorg een contract aan te gaan", aldus Hoenderbos.