Normal_normal_logo_zorgverzekeringen_verzameling

Zorgverzekeraars hebben in 2014 minder winst gemaakt in vergelijking met de jaren daarvoor. Vorig jaar bedroeg de gezamenlijke winst 1,3 miljard, een daling van twaalf procent ten opzichte van 2013. Dat blijkt uit een inventarisatie van Follow The Money, meldt Zorgwijzer.

De winst van marktleider Achmea (5,5 miljoen klanten) daalde van een half miljard euro naar 418 miljoen euro. Ook het aantal klanten van Achmea daalde. VGZ leverde nog meer in: van ruim een half miljard euro naar 233 miljoen euro winst. CZ (van 191 miljoen euro naar 315 miljoen euro) en Menzis (van 126 miljoen euro naar 230 miljoen euro) boekten wel een hogere winst door het maken van slimme beleggingen.

Op de basisverzekering is de winstmarge met gemiddeld 25 procent gedaald en op de aanvullende verzekering wordt al bijna geen winst meer gemaakt. Dit komt volgens een woordvoerder van verzekeraar ONVZ doordat minder mensen een aanvullende verzekering afsluiten en de mensen die dat wel doen, declareren meer dan in voorgaande jaren.

De lagere winst heeft mogelijk gevolgen voor de zorgpremie van 2016, stelt Zorgwijzer, omdat de reservepot minder wordt aangevuld. Vanuit die reservepot is vorig jaar al 800 miljoen euro gehaald om de stijging van de premie in 2015 te beperken. 

© Nationale Zorggids