Logo_zorgverzekeraarsnederland

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil op korte termijn om tafel met het ministerie van Volksgezondheid en belangenvereniging Per Saldo voor pgb-houders. Aanleiding is de uitspraak van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) in de zaak waarbij twee pgb-houders in het gelijk zijn gesteld in hun bezwaar tegen de korting op hun pgb-budget door hun zorgverzekeraar. Dat meldt ZN. 

SKGZ heeft woensdag in twee verschillende zaken geoordeeld dat de budgetkorting die de meeste zorgverzekeraars per 1 januari 2015 hebben doorgevoerd onrechtmatig is. Deze zorgverzekeraars moeten het budget, dat dus ten onrechte gekort is, aan de twee budgethouders terugbetalen. Per Saldo heeft laten weten blij te zijn met het bindend advies van de SKGZ.

Sinds 1 januari 2015 zijn de zorgverzekeraars verantwoordelijk voor het toekennen van een persoonsgebonden budget. De meeste zorgverzekeraars hebben de hoogte van het pgb direct met tien tot vijftien procent verlaagd. Ongeveer 27.000 mensen zijn hierdoor gedupeerd. ZN wil nu graag in gesprek met betrokkenen over de consequenties van de rechterlijke uitspraak.

ZN geeft aan dat de kortingen op het pgb-budget samen hangen met de bezuinigingen van het kabinet van 400 miljoen euro op de totale wijkverpleging. “Slechts enkele maanden voor dat zorgverzekeraars hun polissen definitief moesten maken, hebben VWS, Per Saldo en ZN een bestuurlijk akkoord gesloten over de introductie van een pgb in de Zorgverzekeringswet. Na het akkoord hebben zorgverzekeraars onder hoge tijdsdruk een pgb-regelement moeten opstellen om een eenduidige pgb-regeling voor budgethouders in de Zvw mogelijk te maken”, zo stelt ZN op haar website. Zorgverzekeraars kregen niet de mogelijkheid gekregen om afspraken te maken over hoe de bezuinigingen gelijkmatig te verdelen over natura, restitutie en pgb. 

© Nationale Zorggids