Logo_zifxrgaio

Zorgverzekeraars hebben houders van een persoonsgebonden budget een brief gestuurd. Hierin staat dat de zorgverzekeraars willen dat budgethouders die een overgangsrecht hebben in 2015 binnen twee weken moeten aangeven of ze het nieuwe pgb willen ontvangen. Dit meldt Per Saldo. 

Pgb-houders met overgangsrecht moeten een aanvraag indienen als zij in 2016 ook een pgb willen ontvangen. Zorgverzekeraars sturen deze week een brief aan pgb-houders dat zij deze aanvraag binnen twee weken ontvangen willen hebben. Per Saldo stelt dat dit veel te kort termijn is. Zij hebben geprotesteerd bij de zorgverzekeraars. Ook is de belangenvereniging niet te spreken over de dreigende taal in de brief. 
 
In de brief staat onder meer dat budgethouders geen pgb meer krijgen per 1 januari 2016 als de aanvraag niet tijdig in is gediend. De meeste zorgverzekeraars hanteren de deadline van 30 oktober voor ontvangst van de aanvraag. Daarbij hanteren zij als echter uiterste inleverdatum half november. Dat is 6 weken voordat de indicatie per 1 januari 2016 afloopt. Volgens Per Saldo is de datum van half november echter een richtlijn. Wanneer het niet anders kan en de zorgverzekeraar weet ervan, kan de pgb-aanvraag ook eerder ingediend worden. Per Saldo adviseert budgethouders dan ook om de zorgverzekeraar op te bellen met de vraag om een nieuwe datum af te spreken. Budgethouders kunnen ook eerst het persoonlijke deel van de aanvraag alvast opsturen, terwijl het verpleegkundig deel later volgt. De zorgverzekeraar weet dan dat de houder een pgb-aanvraag gaat doen. 
 
Per Saldo vreest dat niet alle budgethouders tijdig een afspraak kunnen maken bij wijkverpleegkundigen voor een herindicatie. De complete aanvraag zal dan te laat binnen zijn. Er zal de komende twee weken namelijk een massaal beroep gedaan worden op wijkverpleegkundigen. Per Saldo gaat er van uit dat zorgverzekeraars hier rekening mee houden. 
 
© Nationale Zorggids