Normal_elderly

De Brancheorganisatie Thuiszorg Nederland (BTN) trekt aan de bel. Volgens Hans Buijing van BTN “verwacht tachtig procent van de thuiszorgorganisaties binnen twee jaar failliet te zijn als de situatie blijft zoals die nu is." Dit zegt hij in het radioprogramma Dit is de Dag. 

75 procent van de BTN-leden is volgens Buijing al door het productieplafond heen voor dit jaar. Een groot deel van de zorgaanbieders raakt in de problemen doordat de zorg niet meer of slecht gefinancierd wordt, onder andere door zorgverzekeraars. 
 
Thuiszorgaanbieders werken veelal onder de kostprijs en vrezen dat dit volgend jaar nog erger wordt. Hierdoor lopen ze het risico dat hun personeel onderbetaald wordt.
In Den Haag is de noodklok geluid hierover, maar gesprekken vinden pas vanaf volgend jaar plaats.
 
Gevolgen van de krappe budgettering kunnen zijn dat mensen moeten worden doorverwezen naar een andere zorgaanbieder of dat aanbieders zelfs patiëntenstops inlassen. De vraag is hoe met de zorgplicht en zorggarantie moet worden omgegaan in dunbevolkte gebieden met weinig zorgaanbieders. Voorkeursaanbieders zijn dan niet meer te garanderen. Mantelzorg gaat hierdoor ook een grotere rol spelen.
 
© Nationale Zorggids