Normal_kind__overgewicht__dik__afvallen__buik__obesitas__gezondheid
Mensen met overgewicht en obesitas maken minder gebruik van een diëtist dan op grond van de gezondheidsrisico’s verwacht wordt. Daarbij spelen verschillende factoren een rol, zoals de bereidheid om af te vallen, de rol van financiers en het contact tussen huisarts en diëtist. Dat blijkt uit onderzoek van Jacqueline Tol, dat ze uitvoerde bij het NIVEL, Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Dit meldt Tilburg University.
De diëtist in de eerstelijnszorg behandelt regelmatig mensen met overgewicht of obesitas. Maar hoewel deze aandoeningen vaak voorkomen en een verhoogd gezondheidsrisico met zich meebrengen, is het zorggebruik bij diëtisten niet hoog.
 
Vanaf 2012 wordt dieetadvisering niet meer voor iedereen vergoed vanuit de basisverzekering. Dat resulteerde in ongelijke toegang tot dieetadvisering, stelt Tol. Het gemiddelde aantal patiënten dat een diëtist bezocht daalde tussen 2011 en 2012 met 32 procent. Vanaf 2013 wordt weer 3 uur aan dieetadvisering vergoed.
 
Daarnaast blijken huisartsen slechts de helft van de patiënten met obesitas door te verwijzen voor voedings- of dieetadvies. Huisartsen die zelf overgewicht hebben, verwijzen minder vaak door en huisartsen die vaak contact hebben met een diëtist juist meer. Huisartsen ouder dan 48 jaar en huisartsen die een gezond gewicht belangrijk vinden, brengen overgewicht vaker ter sprake.
 
Ongeveer de helft van de volwassenen met overgewicht is doorgaans bereid om af te vallen, zo blijkt verder uit het onderzoek. Tol concludeert dat het bespreken van het lichaamsgewicht bij patiënten met matig overgewicht meer aandacht verdient, vooral bij jonge huisartsen. 
 
© Nationale Zorggids